Matkakalenteri

21.10.-27.10.2018 su-la

26.10.-17.11.2018, 22vrk

16.11.-21.11.2018 pe-ke

20.12.-27.12.2018 to-to

Kirkkonummen puutarhoja ja kulttuurihistoriaa

18.08.2018 la

65eur/hlö

Kirkkonummen Sanomien suositut kesäretket kotikulmilla saavat jatkoa puutarhojen ja kulttuurihistorian merkeissä. Tämän kesän retki vie Wohls Gårdiin, Hvitträskiin sekä Pokrovan luostariin, joten odotettavissa on kauniita puistoja ja puutarhoja, paikallishistoriaa ja ripaus tulevaisuuden suunnitelmiakin – ehkäpä myös ideoita omaan puutarhaan…

Kohdeopastusten lisäksi matkassa on mukana puutarha-asiantuntijana Pirjo Reiman sekä Kirkkonummen Sanomien toimittaja. Tervetuloa mukaan kesäretkellemme!

Retkiohjelma:

08:10 - lähtö Tikkurilan asemalta

08:30 - Martinlaakson asema

09:00 – Veikkolan Neste,

09:10 – Lapinkylän Kyläkaupan pysäkki

09:30 – Kirkkonummen Matkakeskus ( linja-autoasema )

09:45 – saavumme Wohls Gårdiin, jonka puutarhan ”saloihin” meidät johdattaa puutarhayhdistyksen johtaja Stig Johansson. Wohlsin tila muodostettiin Humaljärven länsipuolelle jo 1600-luvun alussa. Nykyinen kustavilaistyylinen päärakennus on 1700-1800-lukujen vaihteesta ja vuodelta 1847 oleva kartta kertoo jo silloin päärakennuksen ja rannan välissä olleesta muotopuutarhasta. 1970-luvun puolivälistä Wohls seisoi tyhjillään, kunnes 2008 Aktia säästöpankkiyhdistys osti tilan. Säätiö alkoi kunnostaa päärakennusta ja teki puutarhallekin hoitosuunnitelman ja 2013 perustettu puutarhayhdistys on ollut mukana puiston kunnostuksessa. Kierroksella näemmekin tämän työn tuloksia, kuulemme tulevaisuuden suunnitelmista sekä istahdamme kierroksen päätteeksi kahville ja pienelle suolaiselle kartanoravintolassa ennen kuin jatkamme matkaa.

11:45 – kurvaamme Hvitträskin museon pihaan. Tämä arkkitehtikolmikko Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin itselleen suunnittelema erämaa-ateljee valmistui 1903. Harmaasta luonnonkivestä ja tummasta puusta rakennettu talo edustaa kansallisromanttista tyyliä ja sitä ympäröivä puisto tuo tuulahduksen englantilaisesta linnanpihasta. Hvitträskin ateljeessa ovat syntyneet suunnitelmat mm. Kansallismuseon rakennuksesta ja Helsingin rautatieasemasta, ja sen historiaan mahtuu mielenkiintoisia vaiheita niin arkkitehtien työ- kuin yksityiselämästäkin. Museona Hvitträsk avattiin 1971 ja se tarjoaa aimo annoksen kulttuurihistoriaa. Opastettu kierros museossa kestää noin tunnin ja sen jälkeen jää hieman omaa aikaa kierrellä puutarhassa.

13:30 – tulemme Pokrovan luostarille, jossa onkin avoimien ovien päivä meneillään. Pokrovassa katselemme puutarhaa ja kuulemme esittelyn luostarin toiminnasta sekä istahdamme salissa lounaalle. Tarjolla on perinteiseen tapaan uuden sadon naateista valmistettua borssikeittoa, kaalipiirakkaa ja kahvin seuraksi talon makeaa kahvileipää.

16:00 – aikoihin on päivän viimeisen kohteen aika ja tutustummekin Puutarhaliike Reimanin näyttelypuistoon, jonka viehättävä Reimaninraitti tarjoaa ideoita ja inspiraatiota omaan puutarhaan. Ja mitäpä olisi matka ilman tuliaisia, joten toki meillä jää aikaa myymälän tarjontaan tutustumiseen.

17:30 – mennessä olemme viimeistään Matkakeskuksella, josta jatkamme aamun reittiä Lapinkylän kautta edelleen Veikkolaan.

Varaa oma retkesi puh. 09 872 6465 tai sähköpostilla matka(a)astor.fi - paikkoja on rajoitetusti.

Retken hinta on 65eur/hlö ja siihen sisältyy:

  • bussikuljetukset
  • Wohls Gårdin kierros ja aamukahvi/tee suolaisen kera
  • Hvitträskin opastettu kierros
  • Pokrovaan tutustuminen ja lounas
  • Pirjo Reimanin asiantuntijaopastus ja
  • Astor oy Matkapalvelun matkanjohtajan ja kuljettajan palvelut.

Retkellä on mukana Kirkkonummen Sanomien toimittaja ja retkestä tehdään arikkeli lehteen. Kuvia voidaan käyttää myös lehden sekä Astor Matkapalvelun verkkosivuilla ja Facebookissa. Kerrottehan, mikäli ette halua teitä kuvattavan.