Matkakalenteri

Lahti-teatteriretket: Täällä Pohjantähden alla

18.11.2017 ja 22.01.2018

170eur, kahden retken paketti

Lahden kaupunginteatteri muistaa Suomen itsenäisyyteen johtaneita vaiheita tuomalla syksyllä ensi-iltaan kaksiosaisen näyttämötoteutuksen Väinö Linnan kolmiosaisesta romaanisarjasta Täällä Pohjantähden alla.

Tervetuloa Pentikulmalle ja Koskelan perheen pariin!

Täällä Pohjantähden alla -trilogia yhdistää yhden suvun elämän 1880-luvulta 1950-luvulle suomalaisen yhteiskunnan muutoksiin tavallisen ihmisen kannalta. Sen ansiona on pidetty sitä, että se toi keskusteluun 1918 sisällissodan tapahtumat ”toisten” eli sodan hävinneiden punaisten näkökulmasta. Sarjaa on pidetty sepitteellisyydestään huolimatta kuvaamansa ajanjakson yhteiskunnallisten olojen realistisena kuvauksena, eräänlaisena sosiaalihistorian yleistajuistamisena.

Historiallisten tosiseikkojen lomassa kirjan pääteemoja ovat pappilan torpparin, Jussin ja hänen perheensä raskas maalaiselämä sekä Akseli Koskelan ja Elina Kivivuoren rakkaustarina. Lisäksi kirjasarjassa seurataan hyvin tiiviisti räätäli Aadolf Halmeen taistelua työläisten oikeuksien puolesta sekä Töyryn ratsutilasuvun ja Laurilan torppariperheen välistä riitaa. Kolmannen osan keskeisimpien henkilöiden joukkoon nousee Pentinkulman koulun opettaja Pentti Rautajärvi, joka on innokas heimoaatteen kannattaja, suojeluskuntalainen, reservin upseeri ja Akateemisen Karjala-Seuran jäsen.

Kolmiosainen Täällä Pohjantähden alla -romaanisarjan osat osat julkaistiin 1959, 1960 ja 1962. Täällä Pohjantähden alla jäi Väinö Linnan viimeiseksi romaaniksi, mutta tällä ja 1954 ilmestyneellä Tuntemattomalla sotilaallaan hän oli jo noussut yhdeksi Suomen arvostetuimmista kirjailijoista.

18.11. 2017 lauantai – osa 1: Kuu on torpparin aurinko   
Täällä Pohjantähden alla -teoksen ensimmäisessä osassa keskitytään seuraamaan Suomen valtion itsenäistymisvaiheita 1880-luvulta vuoteen 1918. Näitä vaiheita kuvataan Jussi ja Alma Koskelan perheen sekä Pentinkulman kylän silmin. Ensimmäinen osa on kertomus kahtiajaosta, uhrauksista ja koettelemuksista, jotka kohtasivat Suomen kansan syviä rivejä ennen maamme itsenäistymistä. Suomi julistautuu itsenäiseksi, Akseli ja Elina perustavat myös oman perheensä, mutta juopa torppareiden ja isäntien välillä syvenee.

Upseerikerhon lounas: Akselin ja Elinan juhlamenu, 3 ruokalajia pöytiin tarjoiltuna

 • Perunakeittoa ja murustettua kuivaleipää,
 • yön yli hautunutta nautaa, maustepippurikastiketta, hunajajuureksia ja paahdettuja kuoriperunoita ja
 • jälkiruuaksi jäädytetty puolukka-talkkunaherkku.
 • lisäksi valikoima hämäläisiä herkkuja, leipää ja kirnuttua voita, ruokajuomana jäävesi.

27.01. lauantai – osa 2: Mäensyrjäkansan kärsimystie    
Täällä Pohjantähden alla -teoksen toisessa osassa seurataan itsenäisen Suomen alkutaivalta vuosien 1918 - 1951 välillä. Se on tarina niistä Pentinkulman ihmisistä, joille annettiin niin kovin vähän ja jotka joutuivat Isänmaan niin vaatiessa panemaan peliin koko elämänsä. Akseli Koskela selviää Hennalan vankileirin koettelemuksista ja palaa lopulta kotiin Koskelaan. Yhdessä Elinan kanssa hän pyrkii rakentamaan lapsillensa parempaa tulevaisuutta, mutta vanha katkeruus isäntien ja torpparien välillä nostaa päätään mm. Lapuan liikkeen vaikutuspiirin kasvaessa. Vuonna 1939 syttyy talvisota. Akselin ja Elinan lapset, Vilho, Eero ja Voitto joutuvat rintamalle.

Upseerikerhon lounas: Täällä Pohjantähti – buffet

 • kylmät ruuat: Katajanmarjasilakoita, lohitäytteisiä munanpuolikkaita, salaatti suolatuista sekasienistä, hunajamari-noitua lanttua, rukiinjyvillä jatkettua punajuurisalaattia, kotijuustoa ja karviaishilloa
 • lämpimät ruuat: Pitkään haudutettua porsaan poskea, paistinkastiketta, porkkanalaatikkoa, paahdettuja kuoriperunoita ja hämäläistä makaronilaatikkoa sekä juureskeittoa
 • jälkiruokana: piimähyytelö ja puolukkakastike
 • lisäksi: leipää ja kirnuttua voita, ruokajuomana jäävesi

Retkiaikataulu:

n. 10:00 alkaen lähdöt bussireitillä Myyrmäki-Martinlaakso-Tikkurila-Korso

13:00 Lahden Kaupungin teatteri: Täällä Pohjantähden alla

16:00 Lounas Lahden Upseerikerholla, joka sijaitsee historiallisella Hennalan varuskunta-alueella.

n. 19:00 alkaen ollaan taas takaisin Vantaalla

Kahden retken retkipaketin hinta on 170eur/hlö ja siihen sisältyy:

 • bussikuljetukset Vantaalta - Vantaalle
 • teatterilippu, yhdistelmälippu kahteen esitykseen
 • Lahden Upseerikerhon lounas
 • Astor Matkapalvelun kuljettaja-matkanjohtajan palvelut