Matkakalenteri

Päiväretki: Vantaa 1917

22.09.2017 pe

Nyt sukelletaan sadan vuoden takaiseen Vantaaseen ja herätetään henkiin menneitä tapahtumia rakennusten ja maisemien kautta. Tervetuloa aikamatkalle, joka avaa uusia kulmia tuttuihin ymäristöihin!

Vantaa tunnettiin Suomen itsenäistymisen aikaan nimellä Helsingin maalaiskunta tai paremminkin Helsinge, sillä valtaosa pitäjäläisistä oli ruotsinkielisiä. Asukasluvultaan pienen maalaiskunnan väki sai toimeentulonsa maataloudesta ja teollisuudesta. Eri puolilla Vantaata on yhä monia itsenäisyyteen ja sitä seuranneeseen sisällissotaan liittyviä rakennuksia, tapahtumapaikkoja ja maisemia…
 

Retkiohjelma:

09:10 – lähtö Korsosta, ravintola Aadan edustan pysäkki

09:30 – Tikkurila, hotelli Vantaa / Kaupungin museo

09:50 – Martinlaakson asema

Varsinainen Vantaa kierroksemme alkaa Hämeenkylän kartanolta, jonka 500-vuotiseen historiaan mahtuu yhtä sun toista – 1900-luvun alussa myös kullan etsintää… Hämeenkylästä ajellaan Vantaankoskelle, jossa nähdään mm. 1917 toiminnassa ollut tehdasrakennus ja kuullaan Övre Nybackan kestikievarista sekä Kuninkaantienä tunnetusta suuresta rantatiestä, joka aikanaan rakennettiin yhdistämään Turku Viipuriin.

Matka jatkuu Vantaanlaakson ja Backaksen kulttuurimaisemissa Helsingin pitäjän kirkonkylään. Kirkonkylällä kuullaan pitäjän historiasta ja vuoden 1918 tapahtumista sekä nähdään mm. Nygrannaksen 100-vuotias juhlakuusi, joka on istutettu Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Oletko muuten kuullut kirskuvasta tapulin kukosta…?

12:30 ollaan jo Tikkurilassa, kosken rannalla Vernissassa, jonka nykyiset rakennukset nousivat 1912 perustuksiaan myöten palaneen vanhan tehtaan paikalle. Istahdamme lounaalle Vernissan kahvilassa, jossa noutopöytään on katettuna salaatit, pari lämminruokavaihtoehtoa, kahvi sekä jälkiruoka.

Lounaan jälkeen suunnataan Jokiniemen, Hiekkaharjun ja Hakkilan kautta Sotunkiin. Iltapäivällä kuullaan mm. ”kiinalaisista” linnoitusrakentajista ja suojeluskunnan ampumaradasta. Hiekkaharjuun haudattiin sisällissodan taistelun uhreja. Jokiniemessä toimi maatalouskoelaitos, jonka historiaan liittyy kiinteästi presidentti Relander. Päivän lopettelemme Länsimäkeen, jossa tutustutaan ensimmäisen maailmansodan aikaisiin linnoituslaitteisiin.

Retki päättyy noin 15:30 aikoihin ja sen jälkeen palaillaan taas kotikulmille reittiä Tikkurila - Korso – Martinlaakso.

Niin paljon mielenkiintoista näkemistä ja kuulemista – tämän retken jälkeen katsot kotikaupunkiamme aivan toisin silmin!

Retken hinta on 60eur/hlö, ja siihen sisältyy:

  • bussikuljetukset Vantaalta Vantaalle
  • Vantaa-Seuran oppaan taitavan ja tietävän opastuksen
  • Vernissan lounas
  • Astor oy Matkapalvelun kuljettaja-matkanjohtajan palvelut

Varaa oma matkasi: sähköpostilla matka@astor.fi tai puhelimitse 09 872 6465

Retki tehdään yhteistyössä Vantaa-Seuran kanssa – hinta seuran jäsenille 50eur/hlö

Vantaa-Seura tekee modernia kotiseututyötä. Se julkaisee ja kustantaa Helsingin pitäjä – Vantaa -vuosikirjaa, jossa julkaistaan uutta tutkimusta Vantaan historiasta. Yhdistys järjestää retkiä, luentoja ja muita tapahtumia ja kesäisin tehdään Helsingin pitäjän kirkonkylässä kulttuurikävelyitä sekä vietetään ohjelmallisia Myllyiltoja. Seuran jäsenmaksu on 18eur/vuosi.