Matkavaluutta

Olennainen osa matkaa on tietenkin oikea matkavaluutta. Eurosta on vuosien varrella tullut lähes yhtä vahva valuutta kuin USAn dollarista ja sitä vaihdetaan käytännössä joka puolella. Tämä vähentää huomattavasti tarvetta varata pidemmällekin suuntautuvalle matkalle muita valuuttoja kuin euroja ja kohdemaan valuuttaa.

Valuuttakurssit sekä -laskurin löydät useimpien pankkien ja esimerkiksi Forexin internetsivuilta. Ennen matkaa kannattaa vaihtaa ainakin pieni määrä kohdemaan valuuttaa, varsinkin, jos saapuminen maahan on iltasella. Silloin ei tarvitse heti huolehtia rahan vaihtamisesta paikan päällä. Alla on tietoja Euroopan maiden valuutoista - muualle matkustaessasi voit tarvittaessa tarkistaa kohdemaasi valuutan matkaesitteestä tai toimistostamme.

Useimmissa lomakohteissa voi käteisen lisäksi maksaa tai nostaa automaateista rahaa tunnusluvullisella luottokortilla. Suomalaiset pankkikortit eivät kelpaa ulkomailla. Muitathan kuitenkin olla luottokortin kanssa tarkkana, ettei väärinkäytöksiä pääse tapahtumaan. Ravintoihin on hyvä varata käteistä jo senkin tarkia, että voi antaa maan tavanmukaan tarjoilijalle juomarahan helpommin.

Matkalla kannattaa kuljettaa mukana vain sen verran käteistä kun uskoo kerralla tarvitsevansa ja säilyttää loput rahat sekä passi hotellin tallelokerossa tai säilytyksessä. Myös luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain jos tietää sitä tarvitsevansa ja ottaa ihan varmuuden vuoksi matkaan mukaan luottokorttiyhtiön puhelinnumero, johon voi soittaa mahdollisessa katoamistapauksessa.

EU-maat

Euro on käytössä 19 Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiossa. Nämä maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro. Näiden lisäksi euro on käyössä Monaco, Andorra, San Marino, Vatikaanivaltio, Kosovossa ja Montenegrossa.

Euroalueen ulkopuoliset EU-maat ovat Bulgaria, Tšekki, Tanska, Unkari, Puola, Ruotsi ja Iso-Britannia. Ne kuuluvat EU:hun, mutta ne eivät ole ottaneet käyttöön euroa - ainakaan vielä.